A trecut 1 an

Nici nu stiu cand a zburat timpul. Suntem o familie de un an intreg si a trebuit sa apara un copil in viata noastra ca sa ne simtim intregi. Deja ne gandim la noi completari :-).

In ziua in care Clara a implinit un an nu puteam decat sa rememorez evenimentele intamplate cu un an in urma: la ora asta faceam aia, la ora asta dormeam, la ora asta radeam, la ora asta nasteam :-). Sunt amintiri frumoase ale unor momente pretioase pentru noi. S-a nascut primul nostru copil. Si am fost amandoi acolo.

Sa revenim totusi in prezent. Clari a avut trei petreceri de ziua ei. Adica: una la intalnirile cu mamici si bebei,  unde am imbracat fetita in rochita si am dus un chec cu mere in ideea ca e pentru copii. Ceva de genul asta:

Reteta e de la prietena si finuta mea din Belgia, simpla si gustoasa: se spumeaza 200 g unt cu 200 g zahar. Se adauga pe rand 4 oua. Apoi zeama de la o jumatate de lamaie si coaja de la o lamaie. La final se adauga 300 g faina si un praf se copt. Se asaza in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si deasupra se pun felii groase de mar curatat. :-)

A doua petrecere a fost chiar de ziua ei, cu suedezi si nemti si copiii lor. Galagie mare, joaca multa, papa bun si veselie cat incape. Si un copil sarbatorit obosit :-). Pentru aceasta petrecere m-am gandit mult ce sa fac, am meteahna asta romaneasca de a trebui sa impresionez pe ceilalti, plus ca acum am impresia ca reprezint tot poporul roman aici in capat de lume :-). In acelasi timp, am simtit ca e un moment deosebit in viata Clarei si ca trebuie sa-i acord importanta cuvenita. Initial am vrut sa-i fac tort in forma de 1. Apoi am zis ca e un pic prea abstract. In final am facut un fluturas, Clara si-a tot bagat manutele in el de fiecare data cand deschideam frigiderul :-).

Reteta o gasiti aici. Eu am modificat un pic proportiile la crema deoarece ne plac cremele: 600 g crema branza, aproximativ 130 g unt, 300 grame zahar pudra (se poate pune si mai putin zahar, a iesit foarte dulce pentru gustul nostru) si aromele preferate.

Fluturasul e foarte simplu de facut, dupa ce a fost feliat, blatul se taie in doua. Se pun jumatatile spate in spate pe platou si se ung cu crema. La final se acopera cat de frumos posibil cu crema si se orneaza dupa dorinta. Eu am pus in mijloc fructe goji pentru a sugera trupul fluturelui, dar se pot pune si bucati ovale din martipan (se gasesc in comert) va parea mult mai real. Pe aripi am pudrat cu faina de roscove, si am “colorat” cu migdale intregi si feliute de piersica din compot. Am vrut sa pun si antenute – paie nege de baut – dar am uitat sa le trec pe lista de cumparaturi.

Aici e si o poza cu sectiunea, stratul de crema contrasteaza frumos cu blatul inchis la culoare.

E un tort delicios, dens, usor umed si cu o aroma foarte placuta de scortisoara. Multumesc Laura Frunza!

 

 

Ziua urmatoare, la un an si o zi, Clara Strengara si-a pierdut motul! A fost tare dragalasa, curioasa de ce se petrece in jur, nedumerita ca am mutat scaunelul de masa in camera unde ne jucam, si foarte incantata de tava oferita. Sa va spun ce a ales? Pusesem pe tava o bancnota si trei  monede, nu s-a lasat pana nu le-a luat pe toate. Apoi, a mai scos din tava (un platou colorat, de fapt) un pix si o seringa.

In aceasta zi minunata, i-am avut alaturi pe ceilalti romani veniti la capat de lume, asa ca am pregatit un tort foarte simplu si potrivit pentru copii (cu conditia sa le dati piscoturi de sampanie). Astfel, am acoperit tava cu pereti detasabili cu folie alimentara. Am facut un amestec din 250 g branza dulce de vaci, 500 g smantana si aprox 150 g iaurt, zahar dupa gust, nu prea mult, si coaja de lamaie. Puteti pune iaurt cu fructe din comert daca doriti sa dati o aroma anume, eu le evit.  Si am inceput: un strat de piscoturi, un strat de crema, peste am taiat subtire piersici din compot, puteti pune ce fructe doriti, alt strat de piscoturi si tot asa. Terminati cu un strat de crema. Se da la frigider peste noapte. Am “aruncat” peste el fructe goji a doua zi dupa ce l-am scos din tava. Si atat. E minunat! Nu am reusit sa fac poza tortului integral, dar aici e o sectiune, puteti vedea ca piscoturile s-au inmuiat fara a deveni terci:

Clara si Miruna s-au bucurat una de prezenta celeilalte, iar noi, adultii, de faptul cu puteam vorbi in dulcele grai romanesc :-). E ciudat sa vezi caror lucruri ajungi sa le duci lipsa atunci cand pleci din tara.

Spre seara, sotul meu drag si-a reinnoit rugamintea de a-i face ceva dulce pentru a doua zi la lucru. Nu mai aveam nici unt, nici lapte, nici energie. Ma gandeam ce sa-i fac, rapid si cam de post. Am executat o “Rulada ochi de elefant”. A indeplinit toate criteriile, ba mi s-a cerut si reteta. Care e foarte simpla, daca nu vreti sa dati un search pe google, e ceva de genul asta:

Se fac faina 300 grame de biscuiti. Peste ei se toarna in etape un sirop facut din 200 g apa si 200 g zahar. In etape, pentru ca e posibil sa nu fie necesar tot siropul, in functie de biscuiti. Se adauga cacao si nuca de cocos, 2-3 linguri din fiecare. Daca va place, puteti pune si scortisoara, biscuitii mei erau deja cu scortisoara, altfel nu mi-ar fi dat prin cap sa combin nuca de cocos cu scortisoara. Se intinde pasta obtinuta pe o folie alimentara. Peste ea am pus o crema din 120 g unt sarat tartinabil (nepotrivit pentru astfel de misiuni, crema a fost prea moale si s-a “infiltrat” in pasta de biscuiti), 150 grame zahar pudra si nuca de cocos dupa preferinta, eu am pus mai multa. Peste povestea asta se asaza doua banane pe lungime si se ruleaza. Se da la frigider, eu am lasat-o peste noapte, si apoi se scoate din folie. Am ornat-o cu multa nuca de cocos pe deasupra si am inteles ca nu a mai ramas nimic intarziatilor.

Una peste alta, au fost cateva zile pline de haz, care au necesitat din partea mea abilitati de organizator de evenimente :-). Pentru ca, printre toate dulcegariile astea trebuia sa ma joc cu un copilut frumos, sa ii respect programul de somn, timpul de iesit la joaca, la urma urmei era ziua ei! :-)

M-am bucurat mult ca i-am avut alaturi pe romanii nostri dragi care au facut sa para firesc obiceiul de a lua din mot copilului atunci cand implineste un an, chiar si la mare departare de Romania. In astfel de momente, iti dai seama ca desi iti este bine, iti place si te bucuri de un alt trai, sunt lucruri esentiale pe care le sacrifici atunci cand pleci de langa familie.

La multi ani! copilul meu drag!

About Andreea

Traim in nordul Suediei din ianuarie 2012. Aici povestesc despre noi, despre socuri culturale, despre frig si zapada, despre cum invatam o noua limba, despre aurora boreala, despre Clara si AMI.
This entry was posted in Miam Miam!, Mininica and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to A trecut 1 an

  1. Cristina says:

    Sa iti traiasca strengara !!! Vad ca e ochioasa si zimbareata ca stiu eu cine :)) Pupici si sa va bucurati de ea (si de cei ce ii mai planuiti :))

  2. Laura says:

    Arata superb tortul, imi place ideea cu fluturele. Fetita ta e superba, sa creasca mare si sanatoasa si sa va umple sufletul de bucurii la fel ca si pana acum!

  3. Pingback: Fluturaşi poznaşi pentru copii drăgălaşi – Fjärilsmuffins | Viata in dungi colorate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards