Fluturaşi poznaşi pentru copii drăgălaşi – Fjärilsmuffins

Deoarece blog-ul este vizitat acum şi de către suedezi, voi încerca să scriu unele fragmente şi în suedeză pe măsură ce învăţ limba. Partea scrisă în italic este în suedeză. Den kursiva är skriven på svenska.

Săptămâna trecută am participat la două petreceri pentru copii.

Prima, era ultima întâlnire cu copii şi bebeluşi organizată de biserica suedeză, despre care am mai povestit şi aici. Urma vacanţa, aşa că s-a organizat un grătar în aer liber în locul de joacă al copiilor. Trebuie menţionat că grătar aici, în nordul Suediei, poate foarte bine să însemne nişte cârnăciori/crenvurşti şi nişte felii groase de (ceva ce seamănă cu) parizer rumenite deasupra focului, pâine şi muştar. A fost frumos şi am avut noroc de vreme plăcută. Clara s-a plimbat, s-a jucat în groapa cu nisip, s-a tolănit în nisip, ne-am dat pe tobogan.

A doua petrecere a fost cu ocazia împlinirii jucăuşei vârste de doi ani de către Miruna, prietena româncă a Clarei, am povestit aici despre ea. E un copil minunat şi mă bucur de fiecare întâlnire cu ea şi părinţii ei.

Am promis că fac fluturaşi pentru fiecare din aceste două petreceri. Mai precis brioşe-fluturaşi. Cred că am căpătat o pasiune pentru fluturaşi comestibili! :-)

Sunt bune, simple şi ochioase. Poate fi folosită o reţetă de brioşe şi o cremă preferată, sau se poate folosi reţeta pe care o voi reda mai jos.

Am primit cadou cartea asta recent. Şi brioşele în cauză apar pe coperta din spate. Abia aşteptam un pretext să le încerc!

Reţeta pentru brioşe – Recept för Muffins

Se mixează într-un bol până la omogenizare ingredientele de mai jos, nu mai mult.

Vispa med elvisp tills smeten är precis slät.

 • 100 de grame unt moale –                          100 g smör rumstempererat
 • 100 de grame zahăr –                                  100 g strösocker
 • 100 de grame făină –                                   100 g vetemjöl
 • 2 ouă -                                                            2 ägg
 • 1 linguriţă cu vârf praf de copt (un plic) – 1 1/2 tsk bakpulver

Amestecul se pune cu linguriţa în 12 forme de brioşe şi se coace aproximativ 20 de minute la 180 de grade Celsius. Skeda över smeten i 12 pappersformarna. Grädda mufinsen i 180°C varm ugn i 20 minuter.  

Crema - Fyllning (reţeta din carte): se mixează 200 grame unt moale împreuna cu 400 grame zahăr pudră. Ei bine, eu am mixat şi mixat şi mixat şi dacă nu aveam parte de o pauză cu siguranţă nu aş mai fi avut mixer acum. Amestecul era deosebit de gros, iar zahărul încă nu se topise. Am lăsat până a doua zi în ideea că se va topi singur (nu ştiu de unde mi-a venit ideea asta). Nu s-a topit. Poate e nevoie de un mixer mai solid, de mai multă răbdare, poate untul nu era suficient de moale, nu ştiu. Ce ştiu e că am mixat o cremă de brânză (200 grame) şi am încorporat treptat în ea amestecul de unt şi zahăr. Am mai adăugat şi o linguriţă de zahăr vanilat şi o lingură de zeamă de lămâie. A ieşit o minunăţie de cremă pufoasă şi delicioasă.

Fyllning: vispa med elvisp tills smeten är precis slät.

 • 200 g smör rumstempererat
 • 400 g florsocker
 • 200 g färskost (Philadelphia naturell)
 • 1 tsk vaniljsocker
 • saft från halv citron

Procedeul sper să fie clar din pozele ce urmează. Practic se taie un căpăcel din fiecare brioşă şi se înjumătăţeşte. 

Se pune un moţ mai mare sau mai mic (după preferinţe) de cremă pe brioşă şi se fixează aripioarele.

La final se pudrează cu zahăr.

Eu mă tot uitam la fluturaşi cu drag şi mi se părea că e tare greu să mănânci ceva atât de drăguţ şi de delicat. Până la prima îmbucătură!

About Andreea

Traim in nordul Suediei din ianuarie 2012. Aici povestesc despre noi, despre socuri culturale, despre frig si zapada, despre cum invatam o noua limba, despre aurora boreala, despre Clara si AMI.
This entry was posted in Miam Miam!, Sunt imigrant si ma mai fac and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Fluturaşi poznaşi pentru copii drăgălaşi – Fjärilsmuffins

 1. janY says:

  Am o poftă…
  Jag har en aptit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards