Începe sfârşitul erei scutecelor!

Clara are 13 luni şi două bunici. Una mai insistentă decât cealaltă: ai pus copilul pe oliţă?, băieţii mei făceau de la 6 – 8 luni, ai putea să o pui măcar îmbrăcată să vadă cum e, să se obişnuiască cu ideea, păi şi până când ai de gând să o ţii în scutece?

Cărţile de specialitate spun că ar trebui să fie dobândite următoarele achiziţii de către copil pentru ca “oliţa” să nu se transforme în cel mai mare duşman şi ca procesul să se bucure de succes:

 1. copilul să fie în stare să-şi controleze sfincterele
 2. să fie capabil să amâne defecaţia ( aici explică un doctor că nu e prea sănătos dacă acest control se întâmplă mai devreme de doi ani, ba chiar recomandă vârsta de trei ani pentru antrenamentul la oliţă)
 3. şi evident, să fie capabil să semnaleze nevoia de a fi dus la baie sau aşezat pe oliţă

De o vreme încoace, Clara începe să mă anunţe când trebuie schimbat scutecelul, nu tot timpul, ceea ce face ca excepţiile să fie tare apreciate :-). Într-o zi, când era suspect de linişte în casă, am mers să o caut. Ea pregătea cu mare fast păturica pentru schimbat scutecul, scosese şi serveţelele! Surprinsă, i-am mirosit funduleţul (nasul de mămică e expert în mirosuri de avertizare :-))şi, într-adevăr, copilulul avea nevoie de un scutecel curat şi uscat. Altă dată, m-a luat pur şi simplu de mână şi m-a dus în locul unde schimbăm scutecelul de fiecare dată. Mare bucuria mea, mare! Tot mare e şi când trebuie să schimb tot pe pat, pentru că Ştrengara jucăuşa a fugit în celălalt colţ înainte să apuc să pun scutecul curat! :-)

Ce mai fac pentru înlesnirea acestui proces? În primul rând verbalizez de fiecare dată când observ procesul în derulare :-) şi de fiecare dată zic acelaşi lucru: “Clara face cacu”. Nu zic caca pentru că, în Suedia, kaka este prăjitura şi nu vreau să fie nici un fel de confuzie în mintea copilului, cel puţin nu pe această temă! Apoi, schimbarea scutecului are loc mereu în acelaşi loc (când suntem acasă), în aceeaşi ordine şi nu forţez. Când nu este foarte dispusă să stea la schimbat (adică aproape tot timpul) îi dau jucării, sau inventăm jocuri, sau primeşte obiecte (nepericuloase) la care nu are acces în mod normal (o cutie colorată, sau o carte, sau telefonul, etc.).  În plus, toate cele necesare le am la îndemână într-un coş, astfel încât să fac treaba în doi timpi şi trei mişcări. Coşul e în marea majoritate a timpului la nivelul solului, ceea ce îi permite şi Clarei să cunoască îndeaproape fiecare obiect din el. De multe ori am expoziţie de scutecele în cameră. :-)

Am ales să las copilul în ritmul lui. Mă bucur de fiecare progres, jubilez în sinea mea când văd că deja mă anunţă “după” şi aştept momentul în care mă va anunţa şi “înainte”.  Şi nu mă grăbesc, ştiu că la un moment dat lucrurile astea vor fi doar amintiri şi uşa de la baie se va închide discret.

About Andreea

Traim in nordul Suediei din ianuarie 2012. Aici povestesc despre noi, despre socuri culturale, despre frig si zapada, despre cum invatam o noua limba, despre aurora boreala, despre Clara si AMI.
This entry was posted in Mininica and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Începe sfârşitul erei scutecelor!

 1. janY says:

  Da asa e, lucrurile o sa deruleze de la sine. Doar o recomandare am, sa fie olita la vedere, ca Clara sa se obisnuiasca cu “obiectul” olita, fie si pe postul jucarie.

  • Andreea says:

   Olita inca nu exista, iar atunci cand va fi o voi lasa in baie, loc unde are suficient acces in fiecare zi! :-) Multumesc!

 2. diana says:

  andreea, eu zic ca e inca devreme tare… ai mei au “scapat” de pampers la 21 de luni (baiat), 28 de luni (fetita) si 29 de luni (tot fetita). bineinteles ca vor exista intotdeauna sfatuitori ai caror copii au stat pe olita de la 5 luni… pa aceia lasa-i sa vorbeasca…

  in alta ordine de idei, poti sa imi trimiti o adresa de mail de la jan? vrem sa organizam o intalnire la parohia din resita cu generatia de acum 20 de ani…

  • Andreea says:

   Nici nu ma grabesc pe subiectul olita:-). Eram convinsa ca te-a contactat Jan. Nu am adresa de e-mail, doar cea de Skype. Azi vorbesc cu el. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards