Lussekatter – Chifle luminoase!

Se fac o dată pe an. În ziua de 13 Decembrie, când suedezii o sărbătoresc pe Sfânta Lucia. Secetul lor e șofranul, care le dă o culoare galbenă minunată și o aromă îmbietoare.

Lussekatter

 

Dacă vreți să vă miroase casa a proaspăt copt și a șofran, aveti nevoie de următoarele ingrediente:

  • 50 g drojdie-un cub de drojdie proaspătă
  • 1 gram de șofran
  • 150 g unt
  • 500 ml lapte
  • 250 g smântână
  • 1 ou
  • 1 linguriță sare
  • 1 kg făină
  • între 150-300 g de zahăr (după cum vă place)
  • stafide

Se dizolvă drojdia cu puțin zahăr. Într-un mojar se zdrobește șofranul împreună cu o parte din zahăr. Această operație e necesară pentru a intensifica aroma și culoarea șofranului. Se topește untul și se adaugă laptele călduț. În acest amestec se pune amestecul de zahăr cu șofran, precum și restul zahărului, oul, smântâna, sarea și drojdia. Acest amestec se pune peste făină într-un vas încăpător și se frământă până când aluatul devine elastic și nelipicios. Adică destul de mult. Se pot adăuga și stafide în aluat dacă se dorește. Eu așa voi face anul viitor, Dl. Soț a zis că le lipsește ceva. Se lasă apoi aluatul să crească sub un șervet curat până când își dublează volumul.

Aluatul e minunat de galben și e o adevărată plăcere să lucrezi cu el.

 

 

Se iau bucăți mici de aluat, se rulează și se modelează în S. Ar trebui să iasă cam 40 de bucăți. Se apasă câte o stafidă în centrul fiecărei încolăcituri.

Se lasă din nou la crescut aproximativ jumătate de oră. Înainte de a fi introduse în cuptorul preîncălzit la 225°C se ung cu ou bătut.

Inainte de cuptor
După ce le scoateți din cuptor lăsați-le un pic să se răcorească sub un ștergar curat, nu sunt prea grozave fierbinți, lasă impresia că aluatul e crud încă.

Lussekatter

Sunt foarte bune în ziua în care au fost făcute, însă apoi se învechesc. Dacă nu reușiți să le mâncați pe toate, împărțiți ce rămâne în pungi și lăsați-le să se odihnească în congelator. Când aveți poftă de ceva bun le puneți un pic în cuptorul preîncălzit sau în cuptorul cu microunde și puteți savura în tihnă un desert bun și aromat.

About Andreea

Traim in nordul Suediei din ianuarie 2012. Aici povestesc despre noi, despre socuri culturale, despre frig si zapada, despre cum invatam o noua limba, despre aurora boreala, despre Clara si AMI.
This entry was posted in Miam Miam! and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards