Plăcinte cu brânză dulce – Poale-n brâu

Acesta NU este un blog culinar. Internetul e plin de bloguri culinare minunate, detaliate, cu poze, cu tehnici, cu filmulețe. Nu e nevoie de încă unul! Intenționez doar să postez rețete cu specific suedez pentru diversificare culturală sau rețete care au legătura cu evenimente frumoase din viața noastră. DAR… Da, este și un dar azi! Am făcut plăcinte, mi-era atât de dor de ele! Și au ieșit atât de bune, încât am vrut să vă împărtășesc și vouă măcar câteva poze, tare aș fi vrut să vă invit să le savurați cu mine. Niciodată, dar niciodată nu am mâncat plăcinte atât de bune!

Rețeta este de la mama, nu știu de unde o are, ea îi spune aluat care crește la frigider și este după cum urmează:

  • 4 ouă
  • 100 g drojdie (adică două cuburi)
  • 4 linguri untură
  • 1/2 l lapte
  • sare
  • 150 g zahăr
  • 1 kg (aproximativ) de făină

Eu am înjumătățit rețeta, și am pus unt în loc de untură. Am fărâmițat drojdia în făină. Apoi am adăugat zahărul și am omogenizat bine. Am tăiat untul (nici rece, nici moale, cam la temperatura camerei) bucăți peste amestec, am pus ouăle, am turnat laptele și am început să frământ. Am frământat mult, inițial în vas, apoi pe blatul de inox. Este un aluat despre care mami zice că nu poate da greș. Totuși, mami are multă experință și simte aluatul la mână. Am făcut tot posibilul să nu adaug făină. Am tot frământat și frământat până când aluatul a devenit foarte elastic. Aici e un filmuleț care pentru mine a fost foarte educativ despre cum se frământă un aluat cu un procent mai mare de hidratare, adică unul căruia am vrea să-i mai adăugăm făină, ca să se dezlipească o dată de pe mâini! Am înfăinat ușor ușor blatul de lucru și doar îmi atingeam mâinile de făină când se lipea prea tare pentru a nu adăuga prea multă făină în aluat. Când în sfârșit aluatul nu se mai lipește, este o plăcere să lucrezi cu el, foarte elastic și moale. L-am pus într-un vas curat, uns ușor cu ulei, și l-am acoperit cu folie alimentară. S-a odihnit în frigider peste noapte. Mami zice că sunt suficiente 3 ore.

L-am scos ușor cu rașcheta din vas, nu e indicat să se tragă de aluat pentru a-l scoate. L-am frământat ușor, doar cât să scot aerul din el, și l-am tăiat în bucăți de aproximativ 50 de grame. Am avut exact 20 de bucăți.

Am întins fiecare bucățică și am pus peste ea un amestec din:

  • 500 g cottage cheese (eu nu am brânzică de vaci)
  • 2 ouă
  • zahăr
  • vanilie
  • 1 lingură de griș (dacă puneți brânzică de vaci nu mai e necesar să adăugați griș)

Apoi am închis capetele peste brânză, le-am strâns frumos deasupra formând poalele în brâu. Nu am multă experiență la asta, unele plăcinte erau ușor descoperite, dar asta nu a fost decât o problemă estetică.

Le-am lăsat încă jumătate de oră la crescut, le-am uns cu ou bătut și la cuptor cu ele! Le-am scos când erau rumenite frumos.

Sunt fantastice, vă spun cu sinceritate că nu am mâncat nicicând plăcinte atât de bune, și mama e artistă în bucătărie (cei care au mâncat din mâna ei știu despre ce vorbesc). Sunt moi, pufoase, ușoare, delicioase!

Perfecte alături de o cană cu lapte, sau ceai!

Pentru cei care vor să știe mai multe despre aluaturi (știu că cel puțin o cititoare este :-)) recomand cu mare drag două blog-uri: http://codrudepaine.ro/ și http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.se/ .

About Andreea

Traim in nordul Suediei din ianuarie 2012. Aici povestesc despre noi, despre socuri culturale, despre frig si zapada, despre cum invatam o noua limba, despre aurora boreala, despre Clara si AMI.
This entry was posted in Miam Miam! and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Plăcinte cu brânză dulce – Poale-n brâu

  1. vai ce bine arataaaaaa

  2. Andreia says:

    Ce ne imbii tu cu bunatati?! Mi-e si mie un super dor de poale-n brau.Acum daca e si reteta de la mama ta care face niste bunatati,orice ar face….vineri sau sambata ma pun pe incercari.Te anunt de rezultat:).
    Saru’mana de postarea apetisanta.

  3. Daniela says:

    Ce aspect apetisant au Andreea!
    Aluatul dospit la frigider, da un gust deosebit.

    Multumesc ca m-ai mentionat.
    Pe curand.

  4. Maria says:

    Arata atat de bine, iar pentru micul dejun cred ca sunt fantastice! Super!

  5. janY says:

    Arata f. bine! Dar eu nas face aceeasi greseala ca tine, eu as face reteta dubla. Auzi – jumatate… :-)

  6. Ibi says:

    Le-am facut si eu duminica.Dar dupa spusele sotului meu, n-am facut greseala sa fac jumatate de portie.Asa ca mi-au iesit nici mai mult nici mai putin de 50 buc.. Am crezut ca vom manca toata saptamana, dar azi e doar miercuri si nu mai sunt.In concluzie sunt deosebit de bune.Doar eu tre sa mai exersez cu “impletitul poalelor” sa nu se desfaca la copt. :-)

    • Andreea says:

      Ma bucur ca v-au placut! Sa va fie de bine. Nici eu n-am reusit sa le inchid pe toate frumos. Amandoua mai avem de invatat/exersat la capitolul asta! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards