România în Suedia II

De Florii, am fost în Belgia să-l botezăm pe finuţul nostru cu ochi albaştri. În aeroportul din Stockholm am mers la baie. Dând să intru mi-a căzut privirea pe un afiş, l-am privit în diagonală şi mi-am dat seama că înţeleg ce scrie! Un alineat întreg era în română! M-am oprit şi am citit tot.

Spunea aşa:

“În Suedia nu trebuie niciodată să accepţi: să fii ameninţată, să vinzi servicii sexuale împotriva voinţei tale, să fii constrânsă, să fii lovită.” 

Acelaşi mesaj era şi în limba engleză şi în alte patru-cinci limbi. M-am întristat.

Dacă vreţi să vedeţi şi voi, e aici.

Povestind ce-am văzut unui belgian m-am întristat şi mai tare. El a făcut, la un moment dat, nişte afaceri în România şi mi-a povestit că i s-a oferit o fată pentru 3000 de euro. S-a uitat la mine şi mi-a zis: Îţi dai seama? O fiinţă umană ar fi fost proprietatea mea! Pentru doar trei mii de euro! Fata respectivă ar fi fost adusă din Moldova, dar chiar nu cred că e foarte important de unde ar fi venit ea. Aş vrea să spun că e de neconceput, dar realitatea mă contrazice.

Când acest belgian a plecat din România către ţara proprie având în maşină o româncă (care actualmente îi este soţie) şi un turc (foarte bun prieten al lui) vameşii s-au uitat la fată cumva certând-o, cumva aşteptând un semn de orice fel că ar avea nevoie de ajutor.  Ceea ce mă face să cred că unele lucruri se întâmplă mai des decât mi-aş putea imagina.

Ne creăm lumea noastră după sufletul nostru, ne facem prieteni după asemănarea noastră şi credem că viaţa e în dungi colorate. Ei bine, pentru unii oameni, viaţa chiar e negru cu bleumarin.

About Andreea

Traim in nordul Suediei din ianuarie 2012. Aici povestesc despre noi, despre socuri culturale, despre frig si zapada, despre cum invatam o noua limba, despre aurora boreala, despre Clara si AMI.
This entry was posted in Sunt imigrant si ma mai fac and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to România în Suedia II

  1. Maria says:

    Trist dar adevarat! Iar noi nu putem face nimic in privinta asta :(

  2. janY says:

    Trist dar adevarat! Putem face! Minimul ce putem face este sa avem o opinie.

  3. Andreea says:

    Da, si eu cred ca e musai sa facem ceva! Deja se face, exista astfel de programe de protectie. In orice caz, primul lucru pe care trebuie EU sa-l fac este sa nu mai inchid ochii si sa contientizez ca asta e realitatea. Ma ingrozesc scenariile acelea cu adolescente usor impresionabile care intalnesc baiatul perfect! Si acest baiat perfect le salveaza din mediul familial ducandu-le unde sa nu mai poata fi gasite de nimeni bine intentionat! Despre lucrurile astea ar trebui sa se vorbeasca in scoli si in familie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

I'm not a spammer This plugin created by memory cards